Het Dutchman Sailflaking System installeren we al sinds vele jaren in grootzeilen. Het is het (veel) beter werkende alternatief voor lazy-jacks. De gebruikers zijn voor het overgrote deel zeer tevreden maar we merken nog steeds dat veel zeilers het systeem niet kennen. Het systeem springt veel minder in het oog dan de zeer bekende lazy-jacks maar wij zien dat juist als één van de voordelen!
 

De voordelen van het Dutchman Sailflaking System

De basis van het systeem zijn de verticale control-lines die vanaf de kraanlijn door speciale doorvoeren in het zeil naar bevestigingspunten op het onderlijk lopen. De lijnen geleiden het zeil bij het zetten en bij het strijken vouwt het zeil zich in nette slagen op de giek volgens het aloude Luxaflex-principe. Voordelen van het Dutchman Sailflaking System:

  • Het zeil kan bij het hijsen niet achter de lijnen blijven haken, dit in tegenstelling tot lazy-jacks waarbij dit vaak gebeurt.
  • Hijsen en strijken hoeft niet recht in de wind te gebeuren. Zolang het zeil maar vrij-uit kan waaien, is er niks aan de hand!
  • De monofilament nylon lijnen zijn maar 2 mm in diameter, zeer glad en worden om de 60 -90 cm door het zeil gevoerd.
  • Geen beweging in de lijnen, geen onnodige weerstand en geen schavielproblemen.
  • De speciale bevestigingszakjes geven de control-lines direct ruimte als het zeil wordt gehesen. Eén keer goed afstellen en klaar.
  • Reefknuttels zijn overbodig geworden: het zeil onder het rif wordt door de control-lines in slagen op de giek vastgehouden.

Dit is de link naar een You Tube filmpje wat een goed beeld geeft van hoe het systeem eruit ziet en hoe het werkt.

Downloads